#اصول_فرایند_الکترواسلگ_یا_E_S_W
اصول فرایند الکترواستاتیک: در فرآیند جوشکاری سرباره الکتریکی در نتیجه ذوب الکترود و لبههای قطعه کار، فلز جوش تولید میشود و این فلز جوش که توسط سرباره مذاب محافظت میشود درز اتصال بین دو قطعه را پر میکند.
این فرآیند با قوس الکتریکی شروع میشود. حرارت قوس باعث ذوب شدن فلاکس (پودر) میشود و سرباره مذاب بهوجود میآید. در ادامه قوس الکتریکی خاموش شده و حرارت مورد نیاز جوشکاری به وسیله مقاومت الکتریکی سرباره مذاب که جریان جوشکاری از آن عبور می کند بهوجود میآید.
در این فرآیند معمولا شیار بین دو قطعه بهصورت شیار مربعی است که در وضعیت سر بالا قرارداده میشود و معمولاً نیازی به حرکت قطعه کار نسبت به هد جوشکاری نیست. این فرآیند بهصورت ماشینی است و وقتی شروع میشود تا انتها ادامه مییابد. با توجه به اینکه در طول فرآیند قوسی نداریم بنابراین فرآیند بدون صدا و پاشش مذاب میباشد. نرخ رسوب زیاد باعث میشود که بتوان اتصالات باضخامت زیاد را در تنها یک پاس جوشکاری و تکمیل نمود. کیفیت جوش با این فرآیند بسیار مناسب بوده ، همچنین تابیدگی زاویهای هم در این فرآیند نداریم.
همانطور که گفته شد این فرآیند با برقراری قوس الکتریکی بین نوک الکترود و انتهای درز اتصال شروع میشود. در اثر حرارت ناشی از قوس الکتریکی فلاکس (پودر) ذوب می شود. به سرعت یک لایه سرباره مذاب ایجاد میشود و قوس الکتریکی قطع میشود و جریان جوشکاری از الکترود به درون سرباره مذاب هدایت میشود. حرارت ایجاد شده در اثر مقاومت الکتریکی سرباره مذاب به اندازهای هست که الکترود و لبههای کار را ذوب کند.
مجموع الکترود و لبه قطعه کار ذوب شده فلز جوش را میسازد که با پیشرفت جوشکاری به سمت بالا تبدیل به فلز جامد میشود. این فرآیند بهصورت مستمر ادامه می یابد و همواره فلز جوش مذاب روی فلز جوش جامد قرار دارد و بر روی آن هم سرباره مذاب وجود دارد.
3- انواع روش کار:
دو روش اصلی برای جوش سرباره الکتریکی وجود دارد. در روش اول از یک مفتول الکترود (Wire Electrode ) و یک نازل غیر مصرفی استفاده میشود که الکترود به تنهایی وارد فلاکس مذاب شده و ذوب میشود. به این روش “روش معمولی” یا Conventional Method گفته میشود.
روش دوم شبیه روش اول است با این تفاوت که نازل هم مصرف شونده است و همراه الکترود وارد فلاکس مذاب میشود به این روش “نازل مصرف شونده ” یا Consumable Guide Method میگویند. در روش اول هد جوشکاری بهصورت عمودی همراه با بالا آمدن حوضچه مذاب به بالا حرکت میکند اما در روش نازل مصرف شونده هد جوشکاری ثابت بالای قطعه (حوضچه مذاب) قرار میگیرد و هر دو الکترود و نازل با بالا آمدن فلز جوش و سرباره مذاب، ذوب میشوند. تصاویر مربوط به هر دو روش در شکلهای زیرنشان داده شده است.
فرآیند جوشکاری سرباره الکتریکی با تکنیک نازل مصرف شونده:
شماتیک این فرآیند در شکل نشان داده شده است. در این فرآیند فلز جوش شامل الکترود و نازل مصرف شونده میباشد. مفتول الکترود به همراه نازل تا انتها وارد درز بین دو قطعه میشود. جریان جوشکاری از درون مفتول الکترود و نازل عبور میکند.در این فرآیند نیازی به حرکت هد جوشکاری در زمان جوشکاری نیست. کفشکهای نگهدارنده حوضچه مذاب بین دو قطعه میتواند حالتهای مختلفی داشته باشد. جنس کفشکها میتواند مسی با سیستم آبگرد باشد که یا به اندازه طول درز اتصال هستند و یا به صورتی هستند که بهصورت مقطعی حوضچه مذاب را نگه داشته و همراه حرکت عمودی حوضچه مذاب به سمت بالا حرکت میکنند. حالت دیگر این است که کفشکها از جنس فلز پایه هستند که در حقیقت به صورت پشت بند(Backing) عمل میکنند و در نتیجه حرارت جوشکاری ذوب شده و متصل به دو قطعه میشوند که در صورت نیاز پس از اتمام جوشکاری برداشته میشوند و یا سر جای خود باقی میمانند.
همانطور که فرآیند جوشکاری پیش میرود فلز مذاب بههمراه سرباره مذاب به سمت بالا حرکت میکنند و الکترود و نازل ذوب میشوند. نازل مصرف شونده تقریباً حدود 5 تا 15 درصد حجم جوش را تشکیل میدهد. با توجه به اینکه نازل حامل جریان جوشکاری است بایستی از دیوارههای اتصال عایق شود. با استفاده از یک پوشش عایق بر روی نازل که این پوشش در ایجاد سرباره مذاب هم کمک میکند میتوان این کار را انجام داد.
صنایع فلزی توفیقی این توانایی را دارد که درب های سفارشی با طرح های سفارشی مشتری را در اسرع وقت تولید نماید.