چدن چیست ؟
..
..
.
.
چدن ها گروهی از آلیاژ های آهنی با خواص گوناگون و متنوع اند و به جای اینکه در حالت جامد روی آنها کار انجام کرد در حالت مذاب به شکل دلخواه ریخته گری می شوند، بر عکس فولادها که کمتر از ۲ کربن و معمولا کمتر از ۱/ کربن دارند،

چدنها معمولا ۲ تا ۴٪ کربن و ۱ تا ۲ سبليسهم دارند. سایر عناصر فلزی و غیر فلزی نیز برای کنترل و ایجاد ویزگیهای خاص اضافه می شوند. علاوه و ترکیب شیمیایی، عوامل مهم دیگری از قبیل فرایند انجماد. نرخ انجماد و عملیات گرمایی بعدی بر خواص آنها تاثیر می گذارد، چدنها عالی ترین آلیاز های ریخته گری اند و دارای گستره وسیعی از استکام و سنتی و در بعضی موارد خواص ماشینکاری خوبی می باشند.

برای ایجاد مقاومت به سایش خراش و خوردگی به آنها عناصر آلیازی اضافه می شود. اصولا کاربرد وسیع چدنها به دلیل هزینه کم وخواص مهندسی ممنوع است.

با وجود رقابت شدید مواد جدید ثابت شده است که چدنها با هزاران کاربرد مهندسی مناسب و مقرون به صرفه اقتصادی اند

اساسا چدنها از آهن خام که محصول کوره بلند بوده تهیه می گردند. برای این کار آهن خام با ترکیب شیمیایی خاصی را همراه با در صد مشخصی از چدن و با قراضه فولاد ذوب کرده، پس از تظلیم ترکیب شیمیایی به کمک عناصر دیگری که به مذاب اضافه می کنند. آن را در اشکال مورد نظر ریخته گری می نمایند.

خواص مکانیکی چدنها نظیر سختی و استحکام، شديدأ بستگی به ساختمان میکروسکوپی، یعنی طبیعت ساختمان زمینه و نحوه توزیع کربن دارد. تحت شرایطی که هر یک از پارامترهای مزبور منجر به ایجاد خواص نامطلوب در چدنها شود. به کمک عناصر آلیاژی و یا عملیاتی که بر روی مدامی انجام می گیرد و با عملیات حرارتی، پارامتر مورد نظر را در جهت بهبود خواص مکانیکی می توان تغییر داد. چدنها نسبت به فولادها دارای مزایا و معایبی هستند که در ذیل به آن اشاره شده است

درب لیزری در اصفهان
بیشتر بخوانید

مزایا:

1- امکان ریخته گری با انواع روشهای ممکن

۲- نقطه ذوب نسبتا پایین (۱۱۵۰ تا C” .د۱۵)

. ۰۳ سیالیت بالا در هنگام ریخته گری یا جوشکاری

۴. انقباض متداقل ۱ درصد در مورد چدن خاکستری)

۵- استحکام فشاری بالا

۶_مقاومت در برابر سایش

۷سختی بالا

۸- قابلیت جذب ارتعاش و صدا

۹- مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی

۱۰- قابلیت ماشینکاری مناسب

معایب:

۱_ انعطاف پذیری پایین، تردی و شکنندگی

۲_ استحکام کششی پایین

٣- مقاومت به ضربه پایین

۴_ قابلیت جوشکاری پایین

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *